home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Met een lach en een traan..
Edukans Actieplatform
Met een lach en een traan…   De laatste dag is aangebroken. Lopend, met de bodaboda en met busjes komen head teachers,...

Met een lach en een traan..

Met een lach en een traan…

 

De laatste dag is aangebroken. Lopend, met de bodaboda en met busjes komen head teachers, teachers, inspecteurs en tutoren aan bij het Luwero Guest House. Wat een verschil met vorige week maandag, waarbij we nog onwennig de Oegandese handdruk en namen oefenden. Nu omhelzen we vol warmte onze buddy’s en is het weerzien hartelijk.

Vandaag staat de dag in het teken van vieren en evalueren. Tijdens de Lesson Market laten de vier scholen een voorbeeldles zien van wat ze in de afgelopen weken hebben geleerd op het gebied van Active Learning.

Na dit gedeelte gaan we in een grote kring staan. We worden uitgenodigd om in het midden van de kring de verschillende tussen onze culturen uit te spelen. Nederlanders en Oegandezen spelen verschillende situaties uit. Zo laten de Oegandezen ons zien hoe wij praten en lopen tegelijk (en dan vooral heel snel), verschillende groepjes laten prachtig de verschillen zien tussen de hoeveelheden eten die de Nederlanders (kleine beetjes van alles) en de Oegandezen (grote hoeveelheden) opscheppen, en natuurlijk hoe de Nederlanders steeds maar naar hun horloge kijken. We lachen samen hard om deze verschillen.

Na een uitgebreide lunch met matoke (bananengerecht, rijst, aardappeltjes, kip, beef en fruit) worden de certificaten uitgedeeld en dan komt de tijd van afscheid nemen dichterbij. Het uitdelen van de certificaten is voor de Oegandesen een belangrijk moment, want eenmaal in het bezit van zo’n papiertje stijgt hier je waarde op de arbeidsmarkt. Maar eerst komt het moment van het aansteken van kaarsen. Iedereen krijgt een waxinelichtje en twee leraren van iedere school worden uitgenodigd om vooraan een heel klein kaarsje aan te steken. Coriene houdt een mooie speech over deze kaarsen en onderwijs. Het motto van deze speech: Als leraren kunnen wij het licht en kennis doorgeven en daarnaast biedt een kaarsje licht in het moment van donkere, moeilijke tijden. De kleine (fop) kaarsjes zorgen voor een hoop hilariteit, omdat ze na het uitblazen steeds maar weer aan gaan. Ook dit is een metafoor. De doorgegeven kennis kan nooit gedoofd worden. Iedereen neemt een waxinelichtje mee naar huis om deze op moeilijke momenten weer aan te steken, zodat het licht je weer hoop kan geven.

Dan is het echt tijd om afscheid te nemen. We zwaaien onze collega’s uit , geven nog een allerlaatste knuffel en bedanken voor alle cadeautjes waarmee we verwend zijn. Er biggelen tranen over onze wangen. Dag lieve, mooie, gastvrije mensen. We blijven alleen in stilte achter in het Guest House. Het besef dringt tot ons door dat we twee heel bijzondere weken met elkaar hebben meegemaakt. Wat een werk is er verzet, door alle betrokkenen, maar er is aan de andere hand nog zoveel te doen op het gebied van onderwijs in Oeganda. Lessen kunnen veel actiever worden gemaakt, voorzieningen verbeterd, de kinderen kunnen beter leren lezen en schrijven, want als je hier goed kunt lezen en schrijven heb je meer kans op een betere toekomst. Meer kinderen, vooral meisjes zouden langer naar school moeten kunnen gaan.

Iedere avond verzorgt een van ons een M&M. Vandaag deelt Roos een gedicht met ons dat ons allen raakt.  Dit gedicht laat zien hoe weinig  kansen een meisje hier in Oeganda heeft en wij beseffen ons hoeveel mogelijkheden wij als vrouw hebben in Nederland:

 

 

Sterk

 

Meisje met je bruine ogen

Meisje met jouw zwarte haar

Meisje met jouw vuile shirtje

Ben jij hier nog volgend jaar?

 

Meisje in klas zes of zeven

Hoeveel koeien ben jij waard

En aan wie word jij gegeven

Weet jij hoe het verder gaat?

 

Word jij misschien heel gauw mama

Wordt jouw toekomst omgekeerd

Blijft er dan nog wel iets over

Van wat ik jou net heb geleerd?

 

Meisje met jouw mooie ogen

Ik geloof en hoop voor jou

Meisje met jouw vuile shirtje

Jij wordt vast zo’n sterke vrouw

 

(Arie de Bruin)

Media bij bericht (11)

Reacties (5)

 • Ham Keurs
  3 jaar geleden
  Fantastisch. En wat een treffend gedicht. Wat een ervaring hebben jullie daar opgedaan en wat een goed werk hebben jullie daar verricht. Wees er trots op dat jullie hebben bij gedragen aan een een beter onderwijs in Oehanda. Wij zijn het wel. Heel trots en beel respect voor jullie allen. Heel erg bedankt voor de blogs we hebben ze met veel plezier gelezen.

  Reactie rapporteren

 • Mary Overdevest
  3 jaar geleden
  Wat een mooi afscheid! Ervaringen om nooit meer te vergeten. Welkom terug allemaal!

  Reactie rapporteren

 • Gerrie Schepers
  3 jaar geleden
  Wat een mooi gedicht Sta er bij stil.hoe belangrijk.is waar je geboren wordt. Voor je verdere leven Dank voor jullie blogs met veel plezier gelezen. Ik ben trots op jullie allemaal. Goede reis terug

  Reactie rapporteren

 • Nelly
  3 jaar geleden
  Dank je wel dat jullie ons elke dag een stukje hebben meegenomen tijdens deze speciale reis, ook al waren wij niet lijfelijk aanwezig. Een reis die jullie voor altijd zullen meedragen in je hart. Volgens mij hing er een wolk van liefde om jullie heen. Mensen die zo weinig hebben en toch zoveel geven. Wat een waardevol leermoment voor ons mensen met vaak zoveel wensen.

  Reactie rapporteren

 • Floor Edukans
  3 jaar geleden
  Wat hebben jullie veel meegemaakt, en wat een mooi afscheid. Hopelijk hebben jullie een goede reis gehad en kan iedereen een beetje bijkomen van dit avontuur!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen